Kerromme tässä artikkelissa Lahnajärven taukopaikasta, jota voidaan monestakin syystä pitää legendaarisena huoltoasemana monipuolisen ja mielenkiintoisen historiansa vuoksi. Vaikka Lahnajärven taukopaikalta ei enää nykyään löydykään varsinaisia huoltoasemapalveluita, on se silti edelleenkin monen autoilijan suosikkitaukopaikka matkalla Helsingistä Turkuun tai Turusta Helsinkiin tai saavuttaessa Lahnajärven idylliin, josta löytyy niin upeita kulttuurielämyksiä kuin luontoelämyksiäkin. Tämä taukopaikka kannattaakin pitää mielessä, jos autoilet seututie 110:lla!

Lahjajärven taukopaikan mielenkiintoinen historia

Lahnajärven taukopaikkaa pidetään maamme ensimmäisenä taukopaikkana, joka on suunnattu autoilijoille. Ajatus perustamisesta alkoi muhia vuoden 1951 kesän aikana. Helsingin olympialaisia suunniteltiin seuraavaksi vuodeksi, minkä vuoksi Suomeen saapui Turun kautta ulkomaalaistoimittajia. Turusta toimittajat kuljetettiin tutustumaan olympialaisten valmisteluihin Helsinkiin. Olympiakesänä Lahnajärvellä aloitettiinkin kahvilatoiminta, tosin Matka-Manna-nimellä. Suomen Autoklubi avasi alueelle myös leirintäalueen 1950-luvulla. Lisäksi alueelta löytyi 250 asiakaspaikkaa käsittänyt Lahnajärven ravintola, jossa oli itsepalvelukahvila sekä leipomo. Samasta rakennuksesta löytyi myös linja-autonkuljettajille tarkoitettu taukotila. Lisäksi rakennuksesta löytyi henkilökunnalle tarkoitettuja asuntoja. Ruokaravintola rakennukseen saatiin 1967 ja motelli 1980-luvulla. Enimmillään paikka työllisti noin 70 työntekijää. Shell-huoltoasema toimi pitkän aikaa Lahnajärven ravintolan vieressä, joten autoilijat saivat Lahnajärven taukopaikassa kerralla monta asiaa hoidettua.

Vuoden 2008 marraskuussa huoltoasema sekä ravintola joutuivat kuitenkin lopettamaan. Tähän vaikutti suuresti se, että ihkauusi E18-moottoritie saatiin avattua Turun ja Helsingin välille. Tällöin suuri osa autoilijoista tietysti siirtyi seututie 110:lta, joka oli ennen valtatie 1, uudelle moottoritielle, eivätkä he enää ajaneet Lahnajärven taukopaikan ohi yhtä usein kuin ennen. Uusi omistaja kuitenkin avasi taukopaikan uudestaan vuonna 2015, syyskuussa. Tämä yritys ajautui konkurssiin vuonna 2018. Tästä huolimatta ravintolan toiminta jatkuu uuden yrittäjän toimiessa vuokralaisena konkurssipesässä.

Lahnajärven taukopaikka on tv:sta tuttu kohde

Lahnajärven taukopaikan mielenkiintoisuutta lisää se, että taukopaikka on nähty ainakin kahdessa tv-ohjelmassa. Ensinnäkin se nähtiin Kuppilat kuntoon -ohjelmassa, jossa Jyrki Sukula yritti ohjelman nimen mukaisesti pistää vaikeuksissa olevat kuppilat kuntoon. Ilmeisesti Lahnajärven taukopaikan kohdalla Jyrki Sukulan keinot eivät riittäneet, sillä tätä kuppilaa ylläpitänyt Pia Landen ajautui konkurssiin ohjelmaan osallistumisen jälkeen vuonna 2018. Taukopaikka on nähty myös Suojele minua! -tv-sarjassa. Kyseessä on Ylen tuottama sarja, joka esitteli sellaisia kohteita, jotka ovat katsojien mielestä rakennussuojelutoimenpiteiden arvoisia.